Program: L-S | 06:00 - 22:00 și Duminică 06:00 - 21:00

12/05/2022

Curățarea chimică a hainelor. Tot ce trebuie să știi despre acest proces

Într-o societate în care timpul reprezintă una dintre cele mai prețioase resurse de care omul dispune, o spălătorie pentru haine este o alternativă rapidă și eficientă pentru realizarea unei sarcini cel puțin săptămânale. Curățarea chimică a rufelor îți permite să porți fără grijă articolele tale vestimentare preferate, diminuând considerabil riscul ca acestea să aibă defecte, pete sau aspect uzat.

În ceea ce privește procesul prin care trec produsele tale atunci când apelezi la curățarea chimică, acesta este unul destul de simplu. Ele sunt preluate de personalul de serviciu, primesc un bon de ordine în funcție de opțiunile alese și încep să fie igienizate în funcție de mai mulți factori.

Scurt istoric curățare chimică

Precum multe alte inovații care au dus la progresul omenirii, și spălarea hainelor fără apă a fost descoperită accidental. În anul 1855, un proprietar francez al unei vopsitorii a observat că fața sa de masă a fost mai curată după ce menajera a răsturnat, din greșeală, o lampă de kerosen pe ea.

Astfel, prin intermediul afacerii pe care o deținea, Jean Baptiste Jolly a oferit un nou serviciu – curățarea chimică a materialelor realizate din diverse fibre. Procesul a evoluat de-a lungul timpului și a trecut printr-o serie de schimbări în ceea ce privește solvenții folosiți. Printre primele soluții utilizate s-au numărat kerosenul, benzina, tetraclorura de carbon și tricloretirena. În prezent, una dintre cele mai folosite substanțe în acest sens este percloretirena.

De asemenea, odată cu evoluția tehnologică, curățarea chimică a veneit mai ușoară, mai rapidă și a necesitat echipamente și utilaje mai puțin masive. Mai mult, deși inițial apa era complet exclusă din proces, aceasta a reînceput să fie folosită într-o nouă manieră.

Tipuri de curățare chimică

Spălarea hainelor prin intermediul unor servicii profesionale de curățare chimică se poate realiza prin două metode:

Varianta „dry clean”

Această tehnică presupune curățarea hainelor cu ajutorul unor solvenți, fără a implica și folosirea apei în procesul de spălare. Deoarece soluția nu pătrunde în interiorul fibrelor materialului, este eliminat complet riscul ca acestea să intre la apă, forma inițială a acestora rămânând aceeași.

Avantaje:

  • Menține integritatea hainelor în ceea ce privește textura, intensitatea culorilor și aspectul materialului chiar și după spălări repetate;
  • Anumite pete dificile (precum cele cauzate de ulei) pot fi îndepărtate mult mai ușor decât prin metoda clasică de spălare cu apă;
  • Fibrele sunt mai protejate decât în cazul spălării cu apă, fiind recomandată chiar și pentru mătase, catifea sau lână.

Varianta „wet clean”

După cum sugerează și numele, această metodă implică folosirea apei pentru spălarea hainelor, în combinație cu anumite tipuri de detergenți biodegradabili. Hainele se bagă la mașini de spălat și uscătoare controlate computerizat, igienizarea având ca scop principal îndepărtarea petelor uzuale și a mirosurilor neplăcute. De asemenea, este eliminat riscul de reacții adverse ale pielii, care poate fi cauzat de substanțele folosite de „dry clean”.

Avantaje:

  • Este una dintre cele mai sigure variante de curățare chimică profesională, fiind totodată prietenoasă cu mediul înconjurător;
  • Poate fi folosită pentru o varietate largă de fibre (inclusiv lână, stofă, mătase etc.);
  • Hainele sunt dezinfectate în profunzime datorită detergenților folosiți;
  • Deși este un serviciu profesional, curățarea chimică se realizează la prețuri avantajoase.

Călcarea profesională

Majoritatea serviciilor de curățate chimică oferă și posibilitatea de a decide dacă vrei să îți primești hainele înapoi și călcate profesional. Realizat acasă, procesul în sine poate fi unul destul de complicat sau plictisitor, dar și îndelungat.

Astfel, unul dintre principalele motive pentru care ar trebui să optezi pentru călcarea hainelor în mod profesional este eficiența pe care o va avea asupra timpului tău. Modul în care acest proces este realizat diferă față de cel clasic, realizat acasă. Personalul curățătoriei dispune de aparate de ultimă generație menite să calce hainele proaspăt igienizate la unele dintre cele mai înalte standarde.

Așadar, riscul apariției urmelor de arsură sau deteriorării texturii materialului va fi eliminat. Mai mult, deoarece întreg procesul presupune folosirea aburilor la presiuni ridicate, articolele vestimentare nu vor avea cute sa urme inestetice.

Curățarea chimică a hainelor este un proces care te va ajuta să salvezi mult timp, în timp ce economisești sume considerabile de bani (cu detergenții, energia electrică sau chiar înlocuirea produselor nespălate corespunzător). Dacă nu ești sigur de ce metodă se potrivește pentru igienizarea articolelor tale vestimentare, este recomandat să ceri sfatul personalului de serviciu.

Decizia este luată în funcție de tipul de materiale din care produsele sunt confecționate, dar și de gradul de murdărie al acestora. Apelează cu încredere la serviciile profesionale de curățare chimică și te vei bucura de haine impecabile timp îndelungat.

Îți recomandăm să citești și...
© 2023 - Toate drepturile rezervate


Comandă Online
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram