Program: L-S | 06:00 - 22:00 și Duminică 06:00 - 21:00

05/05/2022

Întreținerea și curățarea încălțămintei de piele. Reguli de care să ții cont

Încălțămintea din piele s-a dovedit de-a lungul timpului ca fiind una dintre cele mai comode și longevive alternative, indiferent că vorbim despre pantofii de zi cu zi sau de perechile pe care le purtăm la ocazii speciale. Întreținerea și îngrijirea acesteia necesită o atenție deosebită atât în sezonul rece, când este expusă constant la umezeală și murdărie, cât și vara ori primăvara.

Există anumite reguli pe care le poți urma pentru a te bucura de perechile preferate de încălțăminte de piele timp îndelungat. Desigur, una dintre cele mai importante este să nu folosești mașina de spălat pentru curățarea acestora, deoarece sunt șanse foarte mari ca pantofii să se deterioreze ireversibil.

Alege metoda de îngrijire în funcție de produs

Pentru a putea purta cât mai mult timp perechile preferate de încălțăminte, acestea trebuie curățate după fiecare purtare. Folosește o lavetă înmuiată în puțină apă cu săpun și șterge suprafața exterioară a pantofilor, apoi usuc-o folosind un șervețel uscat.

Anumite perechi necesită o îngrijire specială, așa că poți apela cu încredere la un serviciu de curățătorie profesională pentru încălțăminte. Aici este vorba mai ales de pantofii din piele întoarsă, care este puțin mai pretențioasă decât cea netedă. Dacă nu ești atent, aceasta se poate păta sau își poate pierde textura catifelată în urma igienizării.

De asemenea, poți pune în aplicare câteva sfaturi practice, menite să prelungească durata de viață a încălțămintei tale:

  • Nu lăsa pantofii sub acțiunea directă a razelor de soare, deoarece acestea usucă pielea și duc în timp la decolorarea și crăparea sa;
  • Încearcă, pe cât posibil, ca după fiecare purtare să lași perechea de încălțăminte să „se odihnească” o zi. Motivul este simplu - pielea naturală este un material cu o elasticitate crescută, care se mulează după calapodul piciorului tău - perioada de repaus îi va permite, astfel, să revină la forma inițială;
  • Pielea folosită pentru încălțăminte poate fi asemănată cu cea umană - prin urmare, are nevoie de hidratare constantă pentru a își păstra aspectul și luciul natural. Asigură-te că folosești numai produse special destinate acestui tip de material;
  • În ceea ce privește depozitarea, încălțămintea sezonieră pe care nu o vei mai purta timp de câteva luni trebuie curățată și aerisită corespunzător în prealabil. Înfășoară fiecare pantof în hârtie albă, pentru a preveni depunerile de praf și petele, apoi așază-le în cutii ferite de razele soarelui și de umezeală.

Cum înlături petele și zgârieturile de pe încălțămintea de piele

polisarea-incaltamintei-de-piele

Pe lângă aspectul inestetic, petele și zgârieturile duc în timp la deteriorarea materialului și la imposibilitatea de a mai purta produsele respective. Acestea pot apărea din mai multe motive:

Petele de grăsime

Din nefericire, acestea sunt unele dintre cele mai frecvente cauze care oferă un aspect neplăcut pantofilor. Ele pot apărea fie din cauza accidentelor de diverse tipuri, fie din cauza sebumului de pe mâini. În funcție de culoarea pielii, aceste pete pot fi îndepărtate cu ajutorul amoniacului, al făinii sau al oțetului.

Folosește o lavetă îmbibată în puțin oțet și șterge ușor locurile murdare. În cazul substanțelor de tip praf, le poți aplica pe zona afectată și lăsa să absoarbă grăsimea timp de câteva zeci de minute. Dacă îți este teamă să nu le pătezi și mai tare, te poți orienta către curățarea specializată a încălțămintei, care oferă mai multe avantaje.

Petele de iarbă

Aflându-se printre cele mai dificile de curățat, petele cauzate de iarbă sunt cu atât mai greu de scos când apar pe încălțămintea din piele naturală. Există soluții pe bază de alcool izopropilic (care este incolor) și care poate avea un efect benefic pentru îndepărtarea acestora.

Ca sfat general, este recomandat să testezi prima dată metoda pe o parte mică a materialului care nu este la vedere. Dacă se comportă conform așteptărilor, poți continua procesul cu ajutorul unei lavete din bumbac. De asemenea, melasa din trestie de zahăr poate reprezenta o soluție optimă pentru îndepărtarea acestui tip de pată.

O poți găsi cu ușurință în farmaciile de tip plafar. Se aplică cu ajutorul unei spatule și se lasă să acționeze peste noapte, apoi se curăță cu ajutorul unei cârpe înmuiate în apă cu săpun.

Zgârieturile

La fel de inestetice precum petele, urmele cauzate de lovituri sau de obiecte ascuțite pot fi remediate cu ajutorul unei radiere. Folosește guma de șters (de preferat de culoare albă, pentru a preveni pătarea) și mișcă circular de-a lungul zgârieturilor.

Metoda este eficientă doar pentru urmele superficiale, zgârieturile profunde fiind mult mai greu de îndepărtat. În această situație, poți cere ajutorul unor specialiști în curățarea perechilor de încălțăminte.

Curățarea pantofilor de piele poate fi realizată cu ușurință dacă sunt urmate aceste reguli simple de întreținere periodică și depozitare. Deși anumite situații pot fi iremediabile, încălțămintea din acest material natural îți va oferi confort pe parcursul întregii zile, motiv pentru care ar trebui să o alegi cât mai des.

Aplică aceste sfaturi pe perechile tale preferate de pantofi și te vei putea bucura de ele timp îndelungat.

Îți recomandăm să citești și...
© 2023 - Toate drepturile rezervate


Comandă Online
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram